Zelfdoding Hilversumse Marwan (15): ouders wisten niks van jarenlange pesterijen

Hilversum is geschokt na de dood van de 15-jarige Marwan. Politie en familie gaan uit van zelfdoding. Bij een herdenking riep Zaki Zannouti, een vriend van de familie, op om in te grijpen bij pestgedrag. "We zien het, we horen het en toch lopen we door."

Marwan overleed afgelopen maandag en is vanmiddag in Marokko begraven in het bijzijn van zijn familie. Dinsdagavond was er een dodengebed voor Marwan in de moskee. En gisteravond kwamen veel mensen bijeen op een herdenkingsbijeenkomst in Hilversum. Zaki Zannouti voert namens de familie van Marwan het woord. Volgens hem staat het vast dat de jongen zichzelf van het leven heeft beroofd. "Iedereen rouwt met de familie mee."

Pestbeelden op sociale media

Op sociale media circuleren beelden waarop is te zien dat Marwan hevig wordt gepest. Volgens Zannouti wisten zijn ouders van niets en vragen die zich af hoe lang Marwan hier mee heeft rondgelopen.

Een 15-jarige medewerker van de supermarkt om de hoek van het huis van Marwan heeft de beelden via Instagram en Whatsapp ook voorbij zien komen. "Wurgen, prullenbakken gooien en hem over de grond slepen. Dat is geen plagen meer", zegt zij. De vermeende pesters zijn ook te zien op de filmpjes.


Schaamte

Opvoedkundige Marina van der Wal leeft mee met de ouders: "Dat je je kind op zo'n manier moet verliezen, mijn moederhart huilt." Ze is niet verbaasd over het feit dat de ouders van Marwan niet op de hoogte waren van het pesten. Volgens haar speelt schaamte daarbij een grote rol.

"Pubers hebben veel moeite om groot verdriet te delen met ouders." Uit onderzoek van het Trimbos Instituut bleek onlangs nog dat een op de drie gepeste kinderen dit niet vertelt aan zijn of haar ouders. Van der Wal benadrukt dat cultuur hier ook een rol in kan spelen.

Angst voor represailles

Zaki Zannouti erkent dat een open gesprek tussen ouder en kind in een aantal culturen inderdaad moeilijk kan zijn. Wel zegt hij: "Marwan komt uit een heel open gezin. De ouders zijn heel betrokken bij hun kinderen. Het is echt uit de lucht komen vallen."

Volgens Zannouti moet men de impact van het pesten niet onderschatten. Kinderen stappen vaak niet naar hun ouders of een leraar omdat de angst voor represailles groot is. "In het geval van Marwan waren zijn vrienden soms ook de pesters."

Vermeende pestkop wordt bedreigd

In de supermarkt vertelt de medewerker dat een van de vermeende pesters die ook op een filmpje is te zien nu zelf wordt bedreigd. "Ik weet van één persoon dat hij helemaal in elkaar is geslagen. Ruiten zijn ingegooid met stenen en zijn familie wordt bedreigd."

Zaki Zannouti bevestigt dit en keurt het af: "Daarmee doen we hetzelfde. We creëren een gigantisch risico dat deze pesters ook 'exposed' worden." Hiermee wijst Zannouti naar het online pesten, waarbij jongeren andere jongeren online in een kwaad daglicht stellen. Ze plaatsen bijvoorbeeld compromitterende filmpjes en foto's, waarbij ook persoonlijke gegevens (adres en telefoonnummer) worden gedeeld.

Blijf praten

Marina van der Wal is sceptisch over de bestaande pestprotocollen. "De protocollen die bestaan werken duidelijk niet." Ze wil ouders vooral meegeven dat ze het gesprek met hun kinderen moeten blijven aangaan. "Als zoiets vreselijks gebeurt, ga je als ouder je aan jezelf twijfelen. Maar dat is onterecht. Pubers willen problemen heel graag zelf oplossen. Blijf zeggen: 'Als het gebeurt, kom naar mij toe'."

Bron: Avrotros
 

Praat mee over dit onderwerp. Hoe kunnen wij pesten volgens jou tegen gaan?

 

Meer nieuws

13-08-2019
Terwijl ik deze column schrijf, ben ik al drie keer afgeleid door een rood bolletje in mijn beeld dat me duidelijk maakt dat ik mail heb gekregen.           Dat we zo in de ban zijn van deze apparaten is bepaald niet vreemd. De mensen die ze maken...
31-07-2019
Ethiopië heeft in één dag tijd 220 miljoen bomen geplant, meldt minister van Innovatie en Technologie Getahun Mekuria maandag via Twitter. Daarmee is volgens de autoriteiten het oude wereldrecord uit 2016 verbroken. Destijds plantte India 50 miljoen...
27-07-2019
De Britse prins William zal zijn drie kinderen volledig steunen als ze in de toekomst eventueel als homo of lesbienne uit de kast komen. Maar hij zou zich in dat geval als ouder wel zorgen maken over de extra obstakels die dan op hun weg zouden...
25-07-2019
Van de meeste werknemers wordt verwacht dat ze tussen 9 en 5 presteren, maar zo makkelijk is dat niet. Zaak om de werktijden aan te passen, zegt de Britse wetenschapsjournalist Linda Geddes. Want wie zijn natuurlijke slaapritme geweld aandoet is...
25-07-2019
Met De toekomst geeft Darine el Houfi, ondernemer en student bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit, bijles aan kinderen van wie de ouders dat anders niet kunnen betalen. “Zelf was ik ook een leerling van wie de vader zei: ‘Jongen, het is eten of...
23-07-2019
Het verbod geldt in publieke ruimten zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer. Hieronder valt elke soort gezichtsbedekking, daaronder valt het dragen van een boerka, nikab, bivakmuts, integraalhelm of masker. Onder ‘...