Zelfdoding Hilversumse Marwan (15): ouders wisten niks van jarenlange pesterijen

Hilversum is geschokt na de dood van de 15-jarige Marwan. Politie en familie gaan uit van zelfdoding. Bij een herdenking riep Zaki Zannouti, een vriend van de familie, op om in te grijpen bij pestgedrag. "We zien het, we horen het en toch lopen we door."

Marwan overleed afgelopen maandag en is vanmiddag in Marokko begraven in het bijzijn van zijn familie. Dinsdagavond was er een dodengebed voor Marwan in de moskee. En gisteravond kwamen veel mensen bijeen op een herdenkingsbijeenkomst in Hilversum. Zaki Zannouti voert namens de familie van Marwan het woord. Volgens hem staat het vast dat de jongen zichzelf van het leven heeft beroofd. "Iedereen rouwt met de familie mee."

Pestbeelden op sociale media

Op sociale media circuleren beelden waarop is te zien dat Marwan hevig wordt gepest. Volgens Zannouti wisten zijn ouders van niets en vragen die zich af hoe lang Marwan hier mee heeft rondgelopen.

Een 15-jarige medewerker van de supermarkt om de hoek van het huis van Marwan heeft de beelden via Instagram en Whatsapp ook voorbij zien komen. "Wurgen, prullenbakken gooien en hem over de grond slepen. Dat is geen plagen meer", zegt zij. De vermeende pesters zijn ook te zien op de filmpjes.


Schaamte

Opvoedkundige Marina van der Wal leeft mee met de ouders: "Dat je je kind op zo'n manier moet verliezen, mijn moederhart huilt." Ze is niet verbaasd over het feit dat de ouders van Marwan niet op de hoogte waren van het pesten. Volgens haar speelt schaamte daarbij een grote rol.

"Pubers hebben veel moeite om groot verdriet te delen met ouders." Uit onderzoek van het Trimbos Instituut bleek onlangs nog dat een op de drie gepeste kinderen dit niet vertelt aan zijn of haar ouders. Van der Wal benadrukt dat cultuur hier ook een rol in kan spelen.

Angst voor represailles

Zaki Zannouti erkent dat een open gesprek tussen ouder en kind in een aantal culturen inderdaad moeilijk kan zijn. Wel zegt hij: "Marwan komt uit een heel open gezin. De ouders zijn heel betrokken bij hun kinderen. Het is echt uit de lucht komen vallen."

Volgens Zannouti moet men de impact van het pesten niet onderschatten. Kinderen stappen vaak niet naar hun ouders of een leraar omdat de angst voor represailles groot is. "In het geval van Marwan waren zijn vrienden soms ook de pesters."

Vermeende pestkop wordt bedreigd

In de supermarkt vertelt de medewerker dat een van de vermeende pesters die ook op een filmpje is te zien nu zelf wordt bedreigd. "Ik weet van één persoon dat hij helemaal in elkaar is geslagen. Ruiten zijn ingegooid met stenen en zijn familie wordt bedreigd."

Zaki Zannouti bevestigt dit en keurt het af: "Daarmee doen we hetzelfde. We creëren een gigantisch risico dat deze pesters ook 'exposed' worden." Hiermee wijst Zannouti naar het online pesten, waarbij jongeren andere jongeren online in een kwaad daglicht stellen. Ze plaatsen bijvoorbeeld compromitterende filmpjes en foto's, waarbij ook persoonlijke gegevens (adres en telefoonnummer) worden gedeeld.

Blijf praten

Marina van der Wal is sceptisch over de bestaande pestprotocollen. "De protocollen die bestaan werken duidelijk niet." Ze wil ouders vooral meegeven dat ze het gesprek met hun kinderen moeten blijven aangaan. "Als zoiets vreselijks gebeurt, ga je als ouder je aan jezelf twijfelen. Maar dat is onterecht. Pubers willen problemen heel graag zelf oplossen. Blijf zeggen: 'Als het gebeurt, kom naar mij toe'."

Bron: Avrotros
 

Praat mee over dit onderwerp. Hoe kunnen wij pesten volgens jou tegen gaan?

 

Meer nieuws

02-02-2020
We kennen het allemaal, het is vollop in de media. LACHGAS. Maar is het nou daadwerkelijk gevaarlijk? Heeft het gevolgen op jouw gezondheid? Spuiten en slikken heeft een mini serie gemaakt, over lachgas. In deze aflevering gaat het over de gevolgen...
15-01-2020
Nisrine en Danny doken in de wereld van de jeugdzorg. Nog specifieker: de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ) voor kinderen en jongeren. NOS Stories sprak in deze video met jongeren die last hebben van een depressie, eetstoornis en...
02-12-2019
Het is hem gelukt! Laurent Simons heeft op 9-jarige leeftijd zijn universitair diploma 'electrical engineering' gehaald en daarmee is het Vlaamse wonderkind de jongste academisch geschoolde persoon ooit. Bron:Telegraaf
09-11-2019
Esra werd al op z'n achtste uitgenodigd om bij een topclub te komen voetballen. Dat klinkt voor veel kinderen als een droom. Maar is acht jaar niet te jong om bij een topclub te voetballen? En is die teleurstelling niet te groot als het niet...
07-11-2019
Er is een groot lerarentekort in het onderwijs. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer basisschoolleraren wegtrekken uit de grote steden om ergens anders les te gaan geven. Ken jij kids die hier last van hebben? Bron:NOS
30-10-2019
    Slachtoffers van loverboys en -girls worden steeds jonger. Dit blijkt uit onderzoek van het Jeugdjournaal. Hulporganisaties maken zich hier grote zorgen over. Dit is de 15-jarige Loes. Zij werd ook op jonge leeftijd slachtoffer. Bron:NOS...